Make your own free website on Tripod.com
interface dio1.jpg (18077 bytes) interface_dio2.jpg (25841 bytes)
ZDRAVSTVO
Zdravstveno opskrbljavanje u Opstini Bijeljina vrsi se kroz Dom zdravlja i opstu bolnicu.
Dom zdravlja:
   Odgovoran za opstu medicinsku opskrbu je Dom zdravlja. U opstini postoji 11 ambulantnih stanica. Nalazae se u Janji, Crnjelovu, Dvorovima, Batkovicu, Brodcu, Obarskoj, Dragaljevcu, Suhom Polju, Banjici, Cengicu, i Glavicicama. Tri ambulante su pod sponzorstvom firmi Elvako, Sava i Kurjak. Dom zdravlja zaposljava 45 doktora i 150 osoba koji su zaposljeni po razlicitim medicinskim odjelima. Pored opstih medicinskih duznosti tu je i tim sa jednim psihijatrom, djecijim doktorom i neuropsihijatrom. Ovaj tim bi trebao voditi brigu o ratno-traumatiziranoj djeci. U ambulanti u Janji zaposleni su jedan ginekolog, zubar i jedan doktor opste prakse. U drugim ambulantama su vecinom po jedan doktor opste medicine i obicno nekvalifikovano medicinsko osoblje. Samo ambulanta u Janji pruza hitnu pomoc svih 24 sata. U Opstini Bijeljina najcesca oboljenja su: oboljenja na venama, djelimicno Tuberkuloza, Hepatitis zatim oboljenja prouzrokovana pogresnom ishranom kao i Nephropathija.
   Dom zdravlja trenutno potrebuje slijedece aparate: ginekoloski ultra-zvucni aparat, Defibrilator, tri-kanalni EKG - aparat, laboratorijska oprema, rentgenska dodatna oprema, aparate za dezinfekciju kao i dvije stolice za zubni odjel.
Opsta bolnica:
   U sredistu grada nalazi se bolnica sa 320 kreveta koja bi trebala biti u mogucnosti da opskrbi do 200.000 stanovnika na bijeljinskoj Opstini. U bolnici su zaposleni 74 doktora i 340 ostalih zdravstvenih radnika. Bolnica je podjeljena na pet razlicitih odjela:

1. Pedijatrija

2.Ginekologija

3. Interni odjel

4. Hirurgija

5. Pneumatologija

   U sklopu bolnice je takodje jedna apoteka. Isto tako planiran je i jedan odjel za dijalizu bubrega. Trenutno se licni dohodci krecu izmedju 150 DM za medicinske asistente do 250 DM za doktore.

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface dio4.jpg (8992 bytes)

bbws.jpg (5407 bytes)

[ Home ] [ Sign GBook ] [ View GBook ] [ E-Mail ] [ Search ] [ Dodaj URL ] [ MaliOglasi   FreeEmail  ] 

Izmjenite vas Banner sa nama, Kliknite ovdje!

Contact Us for additional information or comments.
Copyright 1998-2000 Bijeljina.cc.  All rights reserved.

www.bijeljina.cc is a registered trademark and the Bijeljina.cc logo are trademarks of Faruk's BlueDesign Comp.

http://members.tripod.com/bijeljinacc/cgi-bin/MLM_Manager1.1/common.html