Make your own free website on Tripod.com
interface dio1.jpg (18077 bytes) interface_dio2.jpg (25841 bytes)

Bijeljina:

Bijeljinski izum s njemackim parama...

Iz bosnjackih kuca u nove stanove

Projekt koji ce kostati 1,3 miliona DM • Za cetiri mjeseca 36 stanova

BIJELJINA - Organizovani povratak izbjeglog i protjeranog nesrpskog stanovnistva sa podrucja opstine Bijeljina trebalo bi po prvi put da se pocne realizovati u maju ove godine. Taj program zajednicki su sacinili bijeljinska Opstina i vlada SR Njemacke, a tice se povratka Bijeljinaca koji sada zive u ovoj zapadnoevropskoj zemlji. Prema sporazumu, njemacka vlada ce uz pomoc Udruzenja za tehnicku kooperaciju Deutch GTZ finansirati izgradnju 250 stanova, a bijeljinska Opstina obezbjedjuje besplatne gradjevinske parcele i dovodjenje infrastrukture do gradilista.

Ti stanovi su namijenjeni srpskim izbjeglickim porodicama koje su sada smjestene u bosnjackim i romskim kucama u Bijeljini. To su one porodice koje su se vec izjasnile da se ne zele vracati u svoja mjesta na teritoriji Federacije BiH gdje su zivjeli prije rata. Kada oni usele u novoizgradjene stanove, predratni stanovnici Bijeljine moci ce se vratiti u svoje domove.

Koordinacioni tim njemacke vlade i Opstine Bijeljina vec je uspostavio kontakte izmedju porodica koje zele da se vrate u Bijeljinu i porodica koje trenutno zive u njihovim kucama. Tako ce se uz dogovor i saglasnost obje strane realizovati ovaj projekt. Vec sada je postignut dogovor sa 17 porodica. Prva faza cjelokupnog ovog programa pocela se realizovati prije tri dana. Naime, u bijeljinskom naselju Pet jezera poceli su radovi na izgradnji devet stambenih objekata sa ukupno 36 stanova. Svi stanovi imaju po 55 kvadratnih metara stambenog i jos po 120 kvadrata dvorisnog prostora. Ukupna cijena ovih stanova iznosi oko 1,3 miliona DM, a izgradnja treba da se zavrsi za cetiri mjeseca. To znaci da ce se istovremeno 36 bijeljinskih izbjeglickih porodica iz Njemacke vratiti svojim kucama.

Opstinska vlast je u ovom zajednickom projektu sa njemackom vladom dala cvrste garancije za licnu i imovinsku sigurnost svih povratnika, kao i za brzo dobijanje licnih dokumenata, ukljucujuci tu i pasose. Inace, kada je u pitanju povratak izbjeglica na podrucje bijeljinske opstine, moze se konstatovati da do sada nista nije uradjeno na tome. Istina, pojedinacnih povrataka ima i do sada se vratilo nekoliko stotina predratnih stanovnika Bijeljine. Medju njima najvise je pripadnika romske nacionalnosti.

Nekoliko povratnickih porodica uspjelo je uci u svoje kuce. Neke sada zajedno zive sa srpskim izbjeglickim porodicama, a neke su takvim porodicama dali novcanu naknadu da bi se iselile. Srpske porodice nalaze smjestaj kod svojih najblizih, jer ima dosta slucajeva da clanovi jedne porodice zauzimaju po dvije, pa i vise nesrpskih kuca. Jedan dio srpskih izbjeglica iseljava se u prekomorske zemlje i kuce koje napustaju ustupaju onom ko da najvise novca. U dosadasnjem periodu vlast nije pravila probleme povratnicima ukoliko su oni sami sebi obezbijedili stambeni prostor. Jedino povratnici malo teze dobijaju licna dokumenta, ali se i to vremenom ostvaruje.

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface dio4.jpg (8992 bytes)

bbws.jpg (5407 bytes)

[ Home ] [ Sign GBook ] [ View GBook ] [ E-Mail ] [ Search ] [ Dodaj URL ] [ MaliOglasi   FreeEmail  ] 

Izmjenite vas Banner sa nama, Kliknite ovdje!

Contact Us for additional information or comments.
Copyright 1998-2000 Bijeljina.cc.  All rights reserved.

www.bijeljina.cc is a registered trademark and the Bijeljina.cc logo are trademarks of Faruk's BlueDesign Comp.