Make your own free website on Tripod.com
interface dio1.jpg (18077 bytes) interface_dio2.jpg (25841 bytes)
Bijeljina:      

        Zemlja je nasa

Svaki dan u novinama, a i slusam preko radija kako pojedinci, tako i zapadne zemlje zele da podijele nasu dragu BiH, pa ovim putem zelim da im pomognem, ali na moj nacin, kako da podijele jedan mali dio BiH, tj. moju dragu Bijeljinu.

    Posto sam prilicno star, a imam svjeze sjecanje, to bih posao iz davne 1936. godine.  Ne bih zelio da opisujem nista ukratko, nego zelim da im predlozim da se povrate gruntovnici opstine Bijeljina u 1936. godini, da se svakome vrati njegovo zemljiste i imovina, a evo mojih sjecanja:  Kada podjemo iz grada prema Janji sa lijeve strane puta bilo je zemljiste, ali neznam koliko duluma, brace Salihovic, a protezalo se od Bijeljine do Golog brda do rijeke Drine.  Na tom dijelu zemljista bilo je jos dosta vlasnika, medju kojima braca Grosic (Orhan, Suljo, Bego), zatim mjestani naselja Gvozdevici, medju kojima Zulcici, Hamzici. Hasicici, Petonjici i drugi.  Dio zemljista zvanog Grmic, koje se proteze od Bijeljine do Novog Sela, pa do sela Hamajlije, Popovi i Dvorova, gdje su bili vlasnici gradjani Bijeljine, koje je stara Jugoslavija svojim zakonima izvrsila arondaciju, nacionalizaciju i na tom ogromnom prostoru izgradila veliki ratni aerodrom.  Na dijelu Novog Sela bili su vlasnici njemackog porijekla, koji su 1942. svojevoljno napustili i otisli u Njemacku.  Veliki dio zemljista od Bijeljine prema selima Dvorovi, Gojsovac, Batkovic do Male Obarske bili su vlasnici Uzunic, braca Dragici, Mulabdici i drugi.  Svo zemljiste od Bijeljine do sela Crnjelovo prema selu Ogorelica do sela Cadjavica bilo je vlasnistvo Hujdurovica, Bisanovica, H. Salihovica i drugih.  Prostor od Bijeljine prema Brckom bilo je vlasnistvo Muratbegovica, Grosica, braca Durakovic-Nalbantic, Colica, Dizdarevica i ovde je bilo nekoliko Srba kao Bojic Lakic, Emina Muratagica svo zemljiste od Bijeljine do sela Zagoni.  Prostor zemljista od Bijeljine do sela Pucile i Patkovaca vlasnici su bili braca Imamovic, Brkic, Pilakovic, Cerjakovic, Petonjic, Hamzic, Sehovic i na ovom prostoru bilo je i zemljiste brace Bogdanovic.  Kako je poznato da je opstina Bijeljina naseljena sa 32% muslimanskog stanovnistva, a zemljista je imala preko 60% vlasnistvo Muslimana.  Agrarnom refornom 1945/46.  ogromna kolicina zemljista je oduzeta Muslimanima dodjeljena seoskom stanovnistvu srpskog porijekla, a na istome formirano Poljoprivredno dobro "Semberija," koje je preuzelo ogromnu povrsinu zemljista.  U samom gradu bilo je vise od 65% Muslimana, a i kuce i zemljiste pod istim bilo je u vlasnistvu Muslimana.

    Nemam podataka za naselje Janje ali znam da je bilo izrictio Muslimansko naselje i znam da su vlasnici velikih prostora obradivog zemljista bili Muslimani:  Gruhonjici, Musemici, Gradascevici, Zakomac, i drugi.  Taj vrijedni muslimanski svijet koje znao samo za rad i cuvanje, stekao je ogromne kolicine poljoprivrednih masina, prevoznih sredstava, gospodarskih objekata, kuca za odmor-vikendica na prostorima sela Hamajlije, Popovi, Medjasi, Batkovic, Krusik, Jabanusa, Pucile. 

     U sredstvima informisanja pominje se i nadoknada imovine protjeranim Muslimanima, koji se ne mogu povratiti na svoja imanja, a meni licno nemoze nadoknaditi moje najmilije, rasute po cijelom svijetu, a kako da mi nadoknadi moje drage komsije i prijatelje.

interface dio3.jpg (3192 bytes)

interface dio3.jpg (3192 bytes)

interface dio3.jpg (3192 bytes)

interface dio3.jpg (3192 bytes)

interface dio4.jpg (8992 bytes)

bbws.jpg (5407 bytes)

[ Home ] [ Sign GBook ] [ View GBook ] [ E-Mail ] [ Search ] [ Dodaj URL ] [ MaliOglasi

Contact Us for additional information or comments.
Copyright 1998-2000 Bijeljina.cc.  All rights reserved.

www.bijeljina.cc is a registered trademark and the Bijeljina.cc logo are trademarks of Faruk's BlueDesign Comp.