Make your own free website on Tripod.com
interface dio1.jpg (18077 bytes) interface_dio2.jpg (25841 bytes)
      Infrtastruktura
  • Vodovod i vodovodna mreza  na podrucju Opstine Bijeljina, poceli su sa radom 1963. god. 40 hektara povrsine zauzimaju izvori iz kojih se koristi voda. Nalazi se u istocnom dijelu grada - Grmic.Voda se direktno crpi iz izvora u vodovodnu mrezu.. Od 16 izvora, 5 je zatvoreno zbog zagadjenja, dok su 2 dogradjena naknadno. U centru Bijeljine nalazi se 45 m visoki vodotoranj sa zapreminom od 1.500 m/3. Vodovodna mreza podmiruje 90% od citave povrsine Opstine Bijeljina, ukljucujuci 14 seoskih udruzenja (medju kojima i Janja), sto je ukupno 80.000 korisnika. U ostalim dijelovima Opstine koriste se bunari, izvori i cisterne. Medjutim, kvalitet vode u ovom slucaju nije kontrolisan te je velika mogucnost oboljenja od bubrega. To narocito vazi za mjesta u blizini rijeka Save i Drine.

  •     Gubitci na vodovodnoj mrezi iznose oko 30%. Najveci razlozi su gradjevinske prirode. Dakle, potrebno je izvrsiti sanacije cime bi se povecala optimalnost koristenja pitke vode. Najveci potrosac u prijeratnom periodu je bila industrija, citavih 40%. Danas, industrijska potrosnja iznosi svega 13%. Cijena koristenja vode za preduzeca iznosi 0.90 DM za 1 m/3. Koristenje vode u privatne svrhe iznosi 0.15 DM za 1 m/3. Moral placanja je veoma nizak. Npr. u 1997, od ukupnog broja potrosaca samo 43% je placalo koristenje vodovodnih usluga.

  •     Bijeljina nema kanalizacionu mrezu. Fekalije se skupljaju u septicke jame te se kasnioje prazne. Za 7 m/3 danas je potrebno platiti 50 DM.

  •     Elektrodistribucija Bijeljina je glavni snabdjevac elektricnom energijom. Struja se uglavnom crpi iz Termoelektrane Ugljevik. Ostali snabdjevaci su vodocentrale Trebinje i Visegrad. 28 godina stara mreza pokriva citavu opstinu. Tek prosle godine uz pomoc USA ID-a izvrsene su menje popravke ali, jos uvijek gubitci na mrezi iznose 30%. Transformatori su takodje dotrajali te su potrebne razne popravke. Posebno u Janji i Bijeljini (u gradu), 220 V mreza je preopterecena. Trenutno Elektrodistribucija naplacuje 100 DM za prikljucak ukljucujuci potrebni materijal. Na prikljucak se obicno ceka 7-10 dana nakon predanog zahtjeva. Za privatne potrebe 1 kWh kosta 0.04 DM, dok industrijski pogoni placaju 0.10 DM za 1 kWh. Danasnji moral placanja je i u ovom slucaju prilicno nizak. Od ukupnog broja potrosaca samo 35% placa redovno elektro usluge.

  •     Okolna sela nisu opskrbljena organizovanim otpremljenjem smeca. Izuzev uzeg centra gdje se vrsi svakodnevna otprema smeca, u drugim dijelovima grada se to obavlja jedanput sedmicno. Dnevno se deponira 150 tona smeca na deponiju u blizini bijeljinske stocne pijace. Kapacitet ove deponije ce biti iskoristen u roku od 1. godine. Obracun se vrsi na osnovu velicine stambenog objekta. Za 1 m/2 potrebno je platiti 0.02 DM. Prosjecna cijena za godisnju uslugu iznosi 20 DM. Ali, opet samo 30%  od ukupnog broja potrosaca placa redovno svoje racune. Komunalno preduzece posjeduje 9 vec prestarih kamiona i dva buldozera. Trenutno su samo 5 kamiona i jedan buldozer u voznom stanju.

    

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface dio4.jpg (8992 bytes)

bbws.jpg (5407 bytes)

[ Home ] [ Sign GBook ] [ View GBook ] [ E-Mail ] [ Search ] [ Dodaj URL ] [ MaliOglasi

Contact Us for additional information or comments.
Copyright 1998-2000 Bijeljina.cc.  All rights reserved.

www.bijeljina.cc is a registered trademark and the Bijeljina.cc logo are trademarks of Faruk's BlueDesign Comp.