Make your own free website on Tripod.com
interface dio1.jpg (18077 bytes) interface_dio2.jpg (25841 bytes)
 

Bijeljina je opstinski centar ravne Semberije i blagog podbrdja Majevice.  Nalazi se pri samom jugozapadnom zavrsetku Semberije gdje ova ravnica pocinje da prelazi u blago zatalasani brezuljkasti predio pocevsi od brda Obrijez.  Prostor opstine Bijeljina zahvata 734 kvadratna kilometra.  Opstina Bijeljina se sa juga i zapada granici sa opstinama Brcko, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Teocak,sa sjevera rijekom Savom i Drinom sa istoka; tako da zauzima krajnji sjeveroistok Republike Bosne i Hercegovine.

KLIMATSKI USLOVI:

  • Bijeljinu zahvata umjerena kontinentalna klima sa godisnjom osuncanoscu 1800-1900 casova i umjerenom oblacnoscu koja je najveca u januaru, februaru i novembru, a najmanja u junu, julu i septembru.  Srednja vrijednost mraznog vazduha iznosi 163 dana i traje od oktobra do aprila.  Najvise je padavina u maju i junu, a najmanje u martu i septembru, tako da je prosjecni iznos padavina oko 850 mm/m.   U prosjeku snijeg se zadrzava 40 dana godisnje.  Srednja julska temperatura iznosi 22 stepena, januarska -1, dok je srednja godisnja temperatura oko 11 stepeni.   Relativna vlaznost vazduha iznosi 70-80%.

VODENI TOKOVI:

  • Bistrik je vodeni tok koji tece od sela Dvorovi do usca u drugi bijeljinski vodeni tok Dasnicu, malo prije usca u Savu kod uzvisenja Visoc.   Bistrik, ustvari predstavlja jedan presuseni rukavac Drine.  Druga rijecica u Opstini Bijeljina je Dasnica koja skuplja male potocice iz niskog podbrdja Majevice.   Danas su ovi vodeni tokovi kroz ravnicu Semberiju skoro presusili zbog meliorizacije i prosijecanja kanala-Dasnica koja sa dva racvanja ide od Janje do Gornjeg Crnjelova i priblizno oznacava granicu ravne Semberije.  Juznom granicom opstine Bijeljina tece rijecica Tavna, i rijeka Janja koja ima duzinu od 57 km, i povrsinu sliva od oko 300 kvadratnih km i protice kroz tri opstine Semberije i Majevice.

GEOLOSKA POSTAVKA

  • U geoloskom smislu ravna Semberija je nekada bila dio Panonskog mora (Paratetis) koje je trajalo od pocetka miocena oko 30 miliona godina, i presusilo je u toku ledenih doba.  Danasnji izgled ravnice je rezultat rada eolske erozije u toku ledenih doba, i narocito rijecnih naplavina - fluvijalne erozije.   Brezuljci su rezultat marinsko-jezerskih sedimenata, za razliku od Majevice koja je flisni Dinarid.  U Semberiji koja predstavlja ravnu naplavinu rijeke Drine preovladava plodna crnica i degradirani cernozem, a dijelom i ritske crnice i rijecni nanosi.

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface_dio3.jpg (2411 bytes)

interface dio4.jpg (8992 bytes)

bbws.jpg (5407 bytes)

[ Home ] [ Sign GBook ] [ View GBook ] [ E-Mail ] [ Search ] [ Dodaj URL ] [ MaliOglasi   FreeEmail  ] 

Izmjenite vas Banner sa nama, Kliknite ovdje!

Contact Us for additional information or comments.
Copyright 1998-2000 Bijeljina.cc.  All rights reserved.

www.bijeljina.cc is a registered trademark and the Bijeljina.cc logo are trademarks of Faruk's BlueDesign Comp.